Organizmat e mëdhenj të planetit maten jo vetëm madhësia e madhe dhe dimensionet, por edhe peshën, gjatësinë e trungut, lartësinë e qafës.

Sipas të gjitha këtyre parametrave, vlerësimi i kafshëve më të mëdha të planetit është përpiluar dhe paraqitur në gjykatë tuaj. Për secilën prej tyre do të mësoni në detaje – madhësinë, pamjen, sjelljen, tiparet e trupit dhe shumë, shumë fakte interesante. Konsiderohet kafsha më e madhe në planetin tonë, dhe më poshtë janë 10 kafshët më të mëdha.

Kafshët më të mëdha në botë.

10 Anaconda dhe python rrjet

Duke dështuar për të dalluar mes këtyre dy gjarpërinjve, ata i regjistruan ato në një pikë, dhe tani do të tregojmë pse. Dy gjarpërinj të mëdhenj, gjatësia e së cilës mund të kalojë 8 metra, dhe pesha e 100 kg konsiderohet më e gjata në botë. Sipas disa burimeve, njerëzit takuan një anakonda më të gjatë se 11 metra, por zyrtarisht regjistroi madhësinë e krijesës ujore atje. Dhe të gjitha, sepse gjarpri jeton në pjesën e dendur të dendur të xhunglës – në lumenjtë e Amazon, dhe një studim i hollësishëm i përmasave të saj në këtë moment shkakton vështirësi.

Dihet se anakonda arrin një peshë prej 100 kg, mund të gëlltisë një pre e madhe dhe gjuan në ujë, ndonjëherë duke u shfaqur në sipërfaqe për t’u ngrohur. Rasti kur anaconda gëlltiti një djalë 13-vjeçar indian mund të konsiderohet një përjashtim nga rregullat për të bërë një “hap” të tillë, anakonda duhet të jetë mirë, shumë e uritur. Në përgjithësi, sjellja e gjarprit ndryshon qetësinë në raport me njerëzit, përveç nëse, sigurisht, ai nuk ndërhyn me gjuetinë. Përndryshe, gjarpri mund të kafshojë dhe të shkaktojë një plagë të madhe dhe të dhimbshme me dhëmbë të mprehtë.

Snake Anaconda ka një ngjyrë të bukur të lëkurës të një ngjyre gri-jeshile, njolla të errëta janë të streaked përgjatë trungu në një mënyrë staggered, me krye të mëdha, dhe palët janë shallower. Habitati i një gjarpri masiv është tropikët e Amerikës së Jugut. Ajo mund të gjendet në Ekuador, Venezuelë, Paraguai, Brazil, Kolumbi, Bolivi, Peru. Ka anaconda dhe në ishullin e Trinidadit, Guajana dhe Guajana.Python rrjetë është gjithashtu një constrictor madh dhe masiv boa, i cili ha kafshë të vogla, por jeton kryesisht në sipërfaqe, i pëlqen të pushojë në pemë. Ai swallows ushqim të plotë dhe madje sulmon pulat e brendshme. Habitati është i gjithë Azia Jugore dhe Juglindore, së bashku me ishujt.

9 Kallamar kolosal

Ndonjëherë “Colossal” zëvendësohet me emrin “Southern”, dhe një tjetër emër për kallamar është Antarktik. Ky është kallamar më masiv dhe më i madh në oqean. Ju mund të thoni – ky është një përbindësh nga thellësitë e detit. Madhësia maksimale e vlerësuar është – 12 metra në gjatësi, dhe pesha – 750 kg. Gjigandi më i madh jovertebror ose kallamar kolosal u gjetën në ujërat e detit Ross në 2007 dhe u regjistruan zyrtarisht. Gjatësia e saj ishte 10 metra, por është gjithashtu shumë, veçanërisht për kallamarin, të cilin njerëzit përdorin për të gatuar në kuzhinë dhe të hahet, apo jo? Sigurisht, shumë banorë të rajoneve bregdetare të Antarktidës, sidomos peshkatarët, janë shumë të etur për të kapur një përbindësh të tillë dhe për të vlerësuar aftësitë e tyre. Por për të bërë këtë nuk është e lehtë, sepse një kallamar banon në një thellësi prej 2000 metra.

Kallamar kolosale ka një sy të madh polarizues (rreth 27 cm), gjë që e lejon atë të shohë në thellësi. Ata janë “jet” gjuetarë të thellësive, për lëvizje të shpejtë ata përdorin motorin e tyre. Shtrirja e habitateve – në veri të Antarktidës në Afrikën Jugore dhe në anën jugore të Zelandës së Re. Kjo përhapje e bën kallamarin një banor të të gjithë kufirit jugor të oqeanit të botës.

8 Gjirafë

Lartësia më e madhe në botë është gjirafa. Lartësia e gjigantit është rreth 6 metra dhe peshon gati 1 ton. Kjo kafshë e ndotur me një qafë të madhe është e aftë, nëse nuk frikohet, atëherë befasohet nga madhësia dhe pamja e pamjes. Një kokë e vogël në një qafë muskulore shumë të fortë ka dy brirë, të mbuluara me lesh.

Çfarë i lejon qafës të përkulem dhe të marrë ushqim nga pemët dhe si rrjedh gjak brenda trupit? vetëm zemra masive e një gjirafë është në gjendje të përpunojë deri në 60 ml gjak, dhe vetë gjaku ndryshon në përbërje nga densiteti i saj. Nga problemet vaskulare që mund të çojnë në vdekje, gjirafa mbron valvulën brenda qafës. Kur koka është e përkulur në venë, presioni i fortë dhe rrjedha e gjakut mbivendosen, kështu që kafsha ndjehet mirë dhe truri nuk mbingarkohet.

Syzet e errëta janë të shpërndara në të gjithë trupin e gjirafës, çdo kafshe individuale ka modelin e vet individual, ju nuk do të gjeni dy xhirafë identikë në këtë funksion. Gjirafeti mund të kandidojë shpejt dhe të zhvillojë shpejtësi deri në 50 km në orë. Ky nuk është kufiri, nëse ndodhet në një sipërfaqe të thatë të tokës, pa gropa dhe vende moçalore, të cilat gjirafa shmang. Këmbët e ngushta janë të papërshtatshme për të ecur nëpër kënetat dhe për të kapërcyer pengesat, veçanërisht pasi që ecja e gjirafës është gjithashtu e veçantë – dy këmbët e para lëvizin, pastaj ato pasme. Ku mund ta shihni këtë kafshë të shkëlqyer të madhe? Në rezervat dhe rezervat e vendeve afrikane. Në thelb është savana në jug dhe në lindje të Afrikës.

7

Krokodili i krehur renditet i shtati në renditjen tonë. Ky është krokodili më i madh i të gjithë, gjatësia e tij arrin 7 metra. Një kokë e një krokodili të kësaj specieje mund të peshojë më shumë se 200 kg dhe të gjithë reptilin – 2000 kg (2 ton!).

Ajo banon në ujërat e detit dhe kënetat e Australisë, Indisë dhe Azisë. Ky është i vetmi përfaqësues i zvarranikëve që mund të lëvizin lirshëm në ujë të kripur, por megjithatë ata preferojnë rrëpirë të freskëta dhe lumenj. Gjuan buall, artiodactyls të tjera, të cilat afrohen me ujin. Pa dyshim, një grabitqar i tillë mund të sulmojë një person kur një krokodil është i uritur – ai nuk e intereson kush të sulmojë dhe ka shumë të ngjarë kur një person i afrohet ujit, ai do të sulmojë në mënyrë të padukshme.

Në një moshë të re, krokodilat hanë jovertebrore, vertebrorë të vegjël, aq më shumë bëhen, sa më e gjerë dieta e tyre, aq më e madhe duhet të jetë prodhimi. Grabitqarët më interesantë mund të hanë bretkosat helmuese dhe krijesa të tjera, pa dëmtuar shëndetin e tyre. Viktimat e krokodilit kreshtë mund të jenë macaques, hares, çakall, badgers, gibbons, otters, krustaceve. Një krokodil i madh mund të hajë një orangut, një derr të egër, një antilopë, një leopard. Dhe kjo nuk është e gjithë dieta e një grabitqari të frikshëm, dihet se ata hanë llojin e tyre.

6 Bull Gaur

Në vendin e 6-të, kafsha ripërtypëse e shqyer është dem i Gaurit, madhësia e saj mund të krahasohet me madhësinë e Bardhë. Por Gaur është pak më i madh dhe më i rëndë se “ari i veriut”. Gjatësia e trungut të demit arrin 3,5 metra dhe pesha është më shumë se 2000 kg.

Brirët e demit drejtohen lart dhe kanë formën e një hëne të hënë. Dhe ngjyra e pallto të shkurtër është kafe, pak e kuqe. Pesha e rëndë është nën mbrojtje dhe është e shënuar në Librin e Kuq. Ky dem nuk duket si një bizon agresiv, megjithëse është pesha e njëjtë sipas peshës, por më e madhe në përmasa. Ai ka një lloj kau të mirë të prodhuar në shtëpi, dhe jo për asgjë, sepse disa popuj kanë arritur tashmë të zbusin kafshën dhe të zbutur. Nga rruga, Gaur i zbutur ka një emër – Gayal. Këto dema nuk janë me të vërtetë agresive, ato mbahen në grupe dhe ushqehen me bimë barishtore. Kërcënimi për vetë jetën e demave është shfarosja e njerëzve të tyre për të marrë mish ushqyes, si dhe për sëmundjet e rrezikshme që infektojnë grupet e Gauris.

Habitatet Gaura janë vende të tilla si Bangladeshi, Myanmar, Pakistani, India, Kamboxhia, Nepali, Malajzia, Vietnami. Bulls jetojnë kryesisht në pyje, duke shmangur hapësira të hapura.

5 Elefanti i DetitVula e elefantit jugor është një gjigant midis vulave, asaj pesha mund të arrijë në 4 ton, dhe gjatësia e trungut është 6 metra. Ai mori emrin e tij, në sajë të deleve të lëkurës në hundë, në momentin e ngacmimit të mashkullit, foldat e tij u rritën dhe u kthyen në një flluskë. Dhe elefanti me të vërtetë nuk është inferior ndaj elefantit afrikan në madhësi. Ngjyra e lëkurës së vulës është gjithashtu gri, por ka më shumë për të ndryshuar nga kafsha e tokës se lustemate.

Elefanti i detit është një grabitqar aktiv, duke lëvizur në gjymtyrët e veta – fins. Ai e bën atë me një shpejtësi mjaft të lartë dhe në ujë mund të kapërcejë një rrugë të gjatë – deri në 4800 km. Interesante, në elefantët e akullit janë të rralla – gjatë ngërçit dhe riprodhimit. Elefanti i mbërthyer ka armiq në fytyrën e balenave vrastare dhe leopardeve të detit, kështu që nuk është e lehtë për ata të mbijetojnë në kushte të tilla. Numri i vulave të elefantit ka rënë që nga shekulli i 19-të. Reduktimi i popullsisë u lehtësua edhe nga “gjuetia” e një personi për elefantët për shkak të yndyrës nëntutale të vlefshme.

Kafsha jeton në zonat subantarctic, banon në Orkney, Sandwich dhe Shetland Islands.

4 Rhinoceros të Bardhë dhe HippoKjo është e dyta më e madhe pas gjigantit elefant të planetit tonë dhe i katërti në aspektin e renditjes së kafshëve më të mëdha. Rinocerontët e bardhë janë një gjitar i tokës. Meshkujt arrijnë një peshë tronditëse të madhe – deri në 5 ton, dhe rritet një gjigant i tillë mund të arrijë deri në 4.5 metra. Rhino ka dy brirë, përpara është më e madhe në madhësi dhe është projektuar për të pastruar shkurre dhe gëmusha të ndryshme të bimëve. Ndryshe nga llojet e tjera të rinoceronteve, të bardha ka një surprizë të gjerë dhe buzë të sipërme. Kjo është për shkak të ushqimit – rinocerontët e bardhë hanë ushqim tokësor, dhe jo pastrim, është më e lehtë për të kapur një buzë të tillë nga toka dhe për të ngrënë barin e lëndinë.

Bri i rinoceront, yndyra dhe gjaku i saj përdoren në mjekësinë popullore aziatike. Poachers ende paguajnë një ditë të madhe për kufomën e kafshëve të varfër. Në Afrikë, ata mbetën vetëm 12-13 000. Habitati i rhinos jugore – savana e Afrikës së Jugut, Zimbabve dhe Namibisë. Përfaqësuesi verior është pak më i madh dhe jeton në Kongo dhe Sudanin e Jugut.

Por jo vetëm një rinoceron është aq i rëndë, ai ka një tjetër “vëlla”, mund të thuhet një vëlla binjak, pa bri – është një hipopotam. Dimensionet e saj janë gjithashtu mjaft të mëdha, gjykatës për veten tuaj – me një gjatësi prej 4.5 metra ata peshojnë më shumë se 4.5 ton dhe mund të konkurrojnë me rinocerozë sipas peshës.Kafshët tokësore të ujit kanë rrënjë të lashta dhe tani janë gjuajtur për shpimet e tyre. Besohej se paraardhësit e kafshëve me një gojë të madhe ishin derra, tani ata supozojnë se balenat. Hipopotami shpërndahet në të gjithë Afrikën Jugore dhe Qendrore dhe konsiderohet si kafsha më agresive e kontinentit.

3 Shpëtuar ose elefant afrikanKa shumë të ngjarë që po pyesni se sa peshon një elefant afrikan? Afrikan ( Loxodonta africana)elefanti konsiderohet më i madhi nga kafshët tokësore të planetit. Ajo quhet edhe elefant Savannah dhe është shumë herë më i vogël se balena blu, por më shumë se përfaqësues të tjerë të botës së kafshëve. Lartësia e elefantit afrikan arrin 4 metra dhe gjatësia është 7. Pesha e elefantit afrikan është rreth 10 ton. Më së shumti elefant i madh dhe kafsha më e madhe në botë është një elefant mashkull që peshon më shumë se 12 ton. Elefanti u qëllua në Angolë dhe hyri në Librin e Rekordeve të Guinnessit.

Gjitarët proboscide u shfaqën në planet sa më shpejt që 2 milion vjet më parë. Elefantët janë përfaqësuesit e vetëm të kafshëve me një shtojcë – një trung, një zgjerim të veçantë të buzës. Me ndihmën e trungut, ata mund të pinë, hanë, ngrenë objekte të rënda dhe madje kujdesen për këlyshët. Nëse një elefant afrikan peshon rreth 10 ton, pesha e trungut të saj mund të luhatet rreth 120-140 kg, por është mjaft fleksibël dhe lejon elefantin të kryejë manipulime të ndryshme.

Habitati i elefantit afrikan u zvogëlua, në qoftë se para se të ishte 30 milionë metra katrorë. km, por tani vetëm 5.3. Popullsia e elefantëve të mëdhenj përqendrohet kryesisht në Mali dhe disa vende të tjera afrikane, por aty kafshët mbrohen nga parqet kombëtare.

2 Balenë e spermësNë vendin e dytë, gjitarët e cetacejve me përmasa të mëdha janë balena e spermës. Nuk mund të ngatërrohet me një balenë tjetër, pasi ajo ka një kokë të madhe me formë interesante që dallon kafshën nga të tjerët. Madhësia e kësaj balene është rreth 20 metra, por meshkujt janë gjithmonë më të mëdhenj se femrat. Gjiganti peshon 20-50 ton. Trupi i tij është pothuajse i zi dhe i përafërt me prekjen. Edging është e bardhë rreth gojës, me sa duket në mënyrë që të tërheqë pre e kryesore për balenë spermës – kallamar, të cilat janë vënë re nga të gjithë dritën dhe kështu vetë noton në gojë për balenë spermës.

Një kokë e veçantë drejtkëndëshe ndryshon me një tjetër “përmbajtje” interesante. Në të është një qese me mbushje të spermës. Më parë, besohet se kjo spermë, e cila përdoret nga meshkujt, por tani ka kryer një studim më të detajuar të përbërjes së këtij lëngu. Duket në formë të thekur – është një substancë e ngjashme me dylli nga e cila është e mundur të bëhen qirinj, kuq buzësh dhe vajra. Në lidhje me këto peshkim, balena e spermës ishte viktimë e organizatave të gjuetisë gjuhësore. Tani ky lloj i gjuetisë është i ndaluar, dhe dylli në prodhim zëvendësohet me substanca sintetike.

Përveç kësaj, qese spermacetal përdoret si një lente për echolocation dhe një lloj noton. Pra, balena mund të bëjë një zë të lartë dhe të komunikojë me balenat e tjera, të kërkojë ushqim dhe të mësojë rreth rrezikut. Nga armiqtë e balenës ka një balenë vrasëse, e cila mund të përzënë balenë e spermës së re në fund dhe të merret me të atje, armiku i dytë është një burrë. Vetë balenë e spermës pëlqen të hajë peshkun dhe përfaqësuesi i mëparshëm i vlerësimit – kallamar. Jeta e balenave të spermës nuk është studiuar plotësisht, dhe për këtë ditë janë duke u zhvilluar studime rreth sjelljes së tyre, nga rruga, sjellje mjaft agresive.

Habitati është gjithë oqeani botëror, balenat e spermës preferojnë rajonet tropikale dhe nuk u pëlqen rrymat veriore të ftohta. Gjithashtu, balena e spermës preferon të mbajë më larg nga bregu.

1 Balenë e kaltërKafsha më e madhe në botën e krijesave të detit – balena blu ose blu, është më e madhe, nëse e krahasoni atë me kafshët tokësore. Madhësia e gjigantit të oqeanit mund të krahasohet me lartësinë e ndërtesës 9-katëshe. Gjatësia e baletit blu është 33 metra dhe masa tejkalon 145 ton! Ndonjëherë ata arrijnë një peshë prej 200 ton, një madhësi tronditëse! Përkundër faktit se balena në të vërtetë ulet në një dietë, duke absorbuar krill të vogël, madhësia e saj rritet çdo ditë. Balena e sapolindur blu peshon rreth 3 ton, në fillim ushqehet me qumësht, por shpejt kalon në ushqimin normal.

Gjëja më interesante është se nuk është e mundur të peshoni balenë blu me saktësi, dhe pesha e gjigantit përcaktohet vetëm në pjesë. Femra e një balene blu është gjithmonë më e rëndë se një mashkull dhe mund të peshojë rreth 180 ton. Dihet gjithashtu se zemra e një balenë blu peshon deri në 2000 kilogramë, e cila është pothuajse si madhësia e një makine. Bishti është krahasuar me krahun e aeroplanit, dhe gjuha e balenë blu me madhësinë e një elefanti! E vërteta e fytit nuk është aspak e krahasueshme me parametra të tillë të mëdhenj – diametri i fytit është vetëm 10 cm. Është i aftë të prodhojë tingujt me zë të lartë, por me frekuencë të ulët të quajtur infrasound. Pra, ata shkëmbejnë informacion me të afërmit dhe mësojnë për rrezikun ose thjesht komunikojnë.

Ngjyra e lëkurës e këtij lloji të balenës është gri-blu, dhe në ujin e detit duket blu. Një trup i hollë dhe i zgjatur është “i zbukuruar” me pika të zeza pak të dukshme, dhe nën nofullën e balenës ka shumë dele (rreth 70 copë). Kreu i gjerë i balenës ngushtohet pak në fund, duke u bërë një formë ovale, shumë afër gojës janë sy të vegjël. Organi i frymëmarrjes ndodhet në fund të kokës dhe duket si dy vrima, nëpërmjet të cilave balenat mund të jenë burim kur afrohen në sipërfaqen e ujit.

Zona e Shpërndarjes ose Blues (nga balena blu angleze) – të gjithë oqeanin botëror.

Balena blu është kafsha më e madhe në çdo kohë. Pesha fikse e kësaj kafsheje është 190 ton, gjatësia 30 metra.

Kafsha më e madhe në tokë

Kafsha më e madhe që lëviz në tokë është elefanti i Afrikës së Bardhë, i cili ka lindur një peshë mesatare prej 100 kg. Elefanti më i madh fiks është një mashkull që ka një peshë prej 13.5 ton dhe një gjatësi prej 10.6 m (nga trungu në bisht) dhe një lartësi prej 4.2 metra.