Ambasadori i Kosovës në Shqipëri, Sylë Ukshini ka marrë pjesë në konferencën “70 vjet NATO, 10 vjet anëtarësim në NATO për Shqipërinë” në Tiranë, të organizuar nga Instituti Shqiptar për Studime Ndërkombëtare (AIIS) dhe Hanns Seidel Stiftung.

Ukshini theksuar se ky përvjetor i krimit të NATO-s dhe i 10 vjetorit te  anëtarësimit të Shqipërisë përkon me një ngjarje shumë të veantë për popullin e Kosovës,  me 20 vjetorin e intervenimit të NATO-s në luftën e Kosovës, intervenim ky që kishte ndodhur pas masakrave, spastrimit etnik dhe krimeve të forcave serbe mbi popullatën civile në Kosovë.

 

 

Njoftimi i tij i plotë:

Sot në Tiranë së bashku me ambasadorët e SHBA-së, Gjermanisë, Polonisë, Kroacisë, Maqedonisë së Veriut, dhe diplomatë dhe akademikë e intelektualë të Shqipërisë, mora pjesë në konferencën “70 vjet NATO, 10 vjet anëtarësim në NATO për Shqipërinë”, të organizuar nga Instituti Shqiptar për Studime Ndërkombëtar (AIIS) dhe Hanns Seidel Stiftung.

Në panelin “NATO dhe Ballkani Perëndimor, arritjet he sfidat”, kam theksuar se ky përvjetor i krimit të NATO-s dhe i 10 vjetorit te  anëtarësimit të Shqipërisë përkon me një ngjarje shumë të veantë për popullin e Kosovës,  me 20 vjetorin e intervenimit të NATO-s në luftën e Kosovës, intervenim ky që kishte ndodhur pas masakrave, spastrimit etnik dhe krimeve të forcave serbe mbi popullatën civile në Kosovë, si dhe pas dështimit të përpjekjeve diplomatike në Konferencën e Rambujesë për gjetjen e një zgjidhjeje paqësore për Kosovën.

Ky intervenim ushtarak i Aleancës në luftën e Kosovës përbënte një moment kyç në krijimin e stabilitetit dhe qëndrueshmërisë afatgjate në rajonin e Evropës Juglindore. Në këtë kontekst, kam theksuar se orientimi strategjik i Republikës së Kosovës mbetet lidhja me Perëndimin dhe anëtarësimi në NATO, duke shtuar se qytetarët e vendit tim do të jenë përjetësisht mirënjohës shteteve anëtare të NATO-s për mbështetjen e tyre ofruar në periudhën e luftës në dy dekadat e fundit.